Invitaţie la meditaţie … aforisme şi citate selectate din opera cunoscutului filozof şi poet Lucian Blaga

“Amintirile noastre din copilăria petrecută la sat coincid desigur cu ale celor mai mulţi dintre cititori. Ne aducem aminte: vedeam satul aşezat oarecum înadins în jurul bisericii şi al cimitirului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morţilor.” – citat din Trilogia culturii: Geneza metaforei şi sensul culturii

“O singură rugăciune am: “Doamne, să nu mă laşi niciodată să fiu mulţumit cu mine însumi!” – aforism din Pietre pentru templul meu (1920)

“Înainte de a mă naşte am fost o veşnicie întreagă nimic. De ce mă tem acum de aceeaşi neexistenţă cu care am avut o veşnicie întreagă prilejul de a mă obişnui şi în care am fost deja? Nu înţeleg.” – citat din Zări şi etape

“Când facem un bine cuiva dintr-o pornire într-adevăr adâncă şi curată, nu numai că nu aşteptăm recunoştinţă, dar ne vine parcă să mulţumim noi aceluia, că ne-a primit cu bucurie darul şi binele.” –aforism din Pietre pentru templul meu (1920)

“Îndată ce faci Satanei concesiunea de-a discuta cu el, poţi fi sigur că te bate în dialectică şi te convinge…” – aforism din Pietre pentru templul meu (1920)

“Când ar fi să dau vreo povaţă unui tânăr, iată pe care i-aş da-o: Tinere, să-ţi faci patria scumpă şi sfântă ca şi mama! S-o iubeşti şi s-o respecţi din adâncul sufletului tău. De dragostea şi de respectul tău pentru ea să nu faci vreodată reclamă şi paradă. Ba, ai dreptul şi datoria să urăşti, să loveşti, să sfarmi pe acei fraţi ai tăi ticăloşi, care, în loc s-o iubească şi s-o respecte ca pe o mamă, cuminte, onestă şi severă, o curtează, o măgulesc şi exaltează ca pe o bătrână cochetă nebună.”

“E foarte probabil că pentru Dumnezeu un om înseamnă mai mult decât o galaxie.”

“Noi şi pământul. De câte ori călcăm pe pământ, pământul ne sărută tălpile. E fericit că nu-l părăsim.”

“De la viaţă să nu aştepţi nimic, dimpotrivă, tu trebuie să-i dai totul. Numai aşa vei fi scutit de deziluzii şi te poţi bucura de tine, de lupta, de independenţa şi de puterea ta creatoare.” – aforism din Pietre pentru templul meu (1920)

“Prostul cel mai prost e prostul alterat de filosofie.”

Sursa: www.citatepedia.com

Comentează

*